Gertrude van Tijn en het lot van de Nederlandse Joden

Bernard Wasserstein • Paperback

€ 21,95

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Als de Joodse Gertrude van Tijn in 1941 in het neutrale Lissabon aankomt, vertelt ze het bijna onwaarschijnlijke verhaal van haar onderhandelingen in opdracht van de Duitse bezetter over een grootschalig vertrek van Joden naar geallieerd of neutraal gebied. Van Tijns missie heeft weinig kans van slagen want Amerika en Engeland laten geen vluchtelingen toe. Gertrude vertrekt weer en gaat werken bij de Joodse Raad, waar zij zich bezighoudt met de emigratie van en de hulp aan Joden - ze weet dat hun leven in een concentratiekamp zal eindigen. Zelf wordt ze ook naar een concentratiekamp gedeporteerd, maar komt dankzij een zeldzame uitwisseling van gevangenen in 1944 in Palestina terecht. Het verslag dat ze daar over haar ervaringen schrijft, maakt veel discussie los over Joodse collaboratie en over Joods verzet tegen de massavernietiging. Wassersteins boek werpt een bijzonder licht op de soms onmenselijke dilemma's bij het maken van persoonlijke en collectieve keuzes tijdens de Tweede Wereldoorlog.

  - Het Parool
  - De Volkskrant
  - NRC

Dit boek in de pers

Het verhaal van Gertrude van Tijn is een wonderlijk verhaal, maar zoals de voortreffelijke biografie van Wasserstein maar weer eens duidelijk maakt: tijdens de oorlog was alles mogelijk.  
Het Parool  

Hij [Wasserstein] heeft haar worsteling met de te smalle marges knap in beeld gebracht.  
De Volkskrant  

De Britse historicus Bernard Wasserstein geeft in zijn biografie van Gertrude van Tijn een helder en zakelijk inzicht in het hoe en waarom van haar omstreden handelen als lid van de afdeling van de Joodse Raad.  
NRC  


Details:

Auteur(s)Bernard Wasserstein
UitgeverijNieuw Amsterdam
Vertaler(s)Nico Groen, Toon Dohmen
ISBN9789046814352
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's352
Verschijningsdatum
Afmetingen211 x 136 x 26 mm.
Gewicht395 gr.

Recent bekeken producten