Jeanne de Leugenaarster

Bart Middelburg • Paperback

€ 14,95

Tijdelijk niet voorradig

Reserveer

Jeanne de Leugenaarster is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Een even schokkend als fascinerend boek over de vooroorlogse Amsterdamse penoze, de Jodenjacht, en verraad.

Adriana Valkenburg (Schiedam, 1894) was in alle opzichten een femme fatale: mannen vielen bij bosjes voor haar, en daar heeft ze haar leven lang behendig misbruik van gemaakt.

Rond 1920 vestigde ze zich in Amsterdam als prostituee en hoerenmadam. In de decadente jaren twintig en de crisisjaren dertig groeide Valkenburg uit tot een van de kopstukken van de Amsterdamse onderwereld, waar zij, vanwege haar extreme onbetrouwbaarheid, de bijnaam ‘Jeanne de Leugenaarster’ kreeg. Bij de politie stond ze te boek als ‘het gevaarlijkste wijf’ van Amsterdam.

Jeanne Valkenburg was geen antisemiet; ze had ruim tien jaar een relatie met de Joodse zakenman Jacob Acohen. Nadat Acohen in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers was gedeporteerd en vermoord, werd ze niettemin tipgeefster van het beruchte bureau Joodsche Zaken, dat op Joodse onderduikers jaagde. Met de Duitse chef van Joodsche Zaken, Otto Kempin, kreeg ze zelfs een verhouding.

Door Valkenburgs toedoen zijn tientallen Joden in vernietigingskampen vermoord. In de officiële geschiedschrijving komt ze echter niet voor. Na de oorlog kwam ze in één cel te zitten met Ans van Dijk en Betje Wery: de drie grootste landverraadsters bijeen op een paar vierkante meter. Valkenburg werd ter dood veroordeeld, maar de doodstraf werd gegratieerd in levenslang; na haar vrijlating in 1960 verstopte ze zich in Putte op de Nederlands-Belgische grens.

Details:

TitelJeanne de Leugenaarster
Auteur(s)Bart Middelburg
UitgeverijNieuw Amsterdam
ISBN9789046806845
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's256
Verschijningsdatum
TagsBiografie, Prostituee, Verraad
Afmetingen211 x 134 x 25 mm.
Gewicht349 gr.