Molotovs toverlantaarn

Rachel Polonsky • Paperback

€ 19,95

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Bestellen

Molotovs toverlantaarn is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Een reis door de Russische geschiedenis

Als Rachel Polonsky in Moskou komt wonen, neemt ze haar intrek in een appartementsgebouw in de Romanovlaan dat ooit gold als het exclusieve domein van de sovjetelite. Wanneer ze van haar bovenbuurman de sleutels krijgt van het voormalige appartement van Vjatsjeslav Molotov, minister van Buitenlandse Zaken onder Stalin en een van diens loyaalste trawanten, blijkt dat het startpunt van een fascinerende reis. Via Molotovs bibliotheek en zijn toverlantaarn leert Polonsky Rusland kennen. Ze bezoekt steden en reist door landschappen die verband houden met de boeken in Molotovs bibliotheek.

Molotovs toverlantaarn is bovenal een reisboek. Het verhaal begint in Molotovs appartement, voert de lezer door Moskou, en neemt hem vervolgens mee door heel Rusland. Het mengt heden met verleden, politiek met poëzie, en de levensverhalen van heersers en spionnen met die van wetenschappers, revolutionairen en courtisanes. Zo ontvouwt zich een onvergetelijk panorama van Rusland en zijn geschiedenis en cultuur.

'Bredere belangstelling voor Rusland zou goed zijn. Het is een fascinerend land dat het verdient beter bekend en gekend te zijn. Want dat zal helpen recente ontwikkelingen te begrijpen en in de juiste verhoudingen te zien. [...] Molotovs toverlantaarn van Rachel Polonsky is de best denkbare introductie in de Russische geschiedenis, cultuur en samenleving voor mensen die in al deze aspecten geïnteresseerd zijn.' Frans Timmermans op Facebook.

'Een intelligent, erudiet en fraai geschreven boek.' Trouw

'Een heerlijke cocktail aan verhalen.' Friesch Dagblad

'[Polonsky's] stijl is elegant [...] haar passionele liefde voor de Russische literatuur hartverwarmend.' De Morgen

'Een intellectuele krachttoer, met klasse en stijl.' De Standaard

'Een heerlijk, schitterend boek.' Catherine Merridale, auteur van Het Kremlin

'Ik kon dit boek gewoon niet wegleggen.' Simon Sebag Montefiore, Stalinbiograaf

Dit boek in de pers

[...] een heel ander boek over Rusland [...] dan de vele die er al over zijn geschreven. [...] verfrissend, soms verrassend [...]  
Trouw  

Een briljant geschreven geschiedenisboek zoals geen ander. [...] Een intellectuele krachttoer, met klasse en stijl.  
De Standaard  

Rachel Polonsky verrast met een onconventioneel boek over de Russische cultuur van de twintigste eeuw. Haar persoonlijke mijmeringen verraden echter een indrukwekkende kennis. [..] Het is werkelijk speciaal.  
KATHOLIEK NIEUWSBLAD  

[Polonsky] bericht [...] talloze uitermate boeiende aspecten van de Russische [cultuur]geschiedenis die tot nu toe verborgen waren gebleven of nooit eerder met elkaar in verband werden gebracht. [...] Wie Rusland nog niet voldoende kende, krijgt met dit boek een originele introductie. Wie dacht dat hij al behoorlijk op de hoogte was, wordt toch steeds weer op elke pagina verrast.  
COBRA.BE  

Een uitzonderlijk en indrukwekkend verhaal dat geschreven is in een prachtige schrijfstijl.  
MOTIEF  


Details:

TitelMolotovs toverlantaarn
Auteur(s)Rachel Polonsky
UitgeverijNieuw Amsterdam
Vertaler(s)Nico Groen
ISBN9789046818442
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's432
Verschijningsdatum
Tags20141002
Afmetingen211 x 134 x 32 mm.
Gewicht441 gr.