Nieuw Amsterdam neemt Fontaine Uitgevers over

Fontaine Uitgevers voegt zich bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Hierdoor kan de uitgeverij, van onder meer de kookboeken van Yvette van Boven en Yotam Ottolenghi, ook na de terugtreding van één van de eigenaars haar activiteiten in de huidige vorm en met dezelfde medewerkers voortzetten. Met deze overname beoogt Nieuw Amsterdam haar positie verder te versterken.

Op 1 oktober aanstaande zal Fontaine Uitgevers BV en daarmee ook Verkoopmaatschappij Schuyt & Co BV zich voegen bij Nieuw Amsterdam BV. “De reden van dit besluit is de wens van mijn medeaandeelhouder – inmiddels op leeftijd - zich financieel terug te trekken uit de uitgeverij. Toen hij die in mijn ogen redelijke wens uitsprak heb ik mij zorgvuldig georiënteerd op de mogelijkheden die openstonden om deze gewenste verandering goed te laten verlopen. Uiteindelijk heb ik geconcludeerd dat een algehele overname door een krachtige partij in het boekenvak voor iedereen – medewerkers, auteurs, mijzelf – de beste kansen op continuïteit zal bieden. In Nieuw Amsterdam BV heeft Fontaine een uitgeverijengroep gevonden die stevig verankerd in de branche en met een grote focus op kwaliteit en duurzaamheid te werk gaat.” Aldus Martin Fontijn, directeur Fontaine Uitgevers.

Nieuw Amsterdam bestaat uit de uitgeverijen Nieuw Amsterdam, Wereldbibliotheek en Bas Lubberhuizen. Ook zij is er van overtuigd dat Fontaine uitstekend aansluit op de bestaande uitgeefactiviteiten. “Fontaine stond al enige tijd op ons verlanglijstje. Met haar goede naam in de uitgeefwereld, internationaal opererend binnen het hogere marktsegment en financieel gezond, zal Fontaine Uitgevers onze uitgeverijengroep zowel inhoudelijk als financieel verder versterken,”, aldus Boudewijn Poelmann, CEO en oprichter van Novamedia. Novamedia is naast Nieuw Amsterdam ook eigenaar van onder andere Boekenclub BookSpot en van boekhandel Scheltema in Amsterdam. 

Over Fontaine
Fontaine Uitgevers geeft boeken uit op het gebied van culinaria, geschiedenis en cultuur, wetenschap en techniek en natuur. Het zijn goed verzorgde, mooi uitgegeven boeken. Fontaine Uitgevers heeft een 100% dochter, Verkoopmaatschappij Schuyt & Co BV, die de verkoop en distributie voor een aantal kleinere onafhankelijke fondsen in Nederland en België verzorgt.

Fontaine Uitgevers heeft een aantal zeer goedlopende auteurs in haar portefeuille waaronder de internationaal bekende kookboekenauteurs Yotam Ottolenghi en Claudia Roden, de van haar Home Made-boeken bekende kookboekschrijfster Yvette van Boven, de gelabelde boeken van Delicious en wetenschapsjournalist Govert Schilling.

Over Nieuw Amsterdam
De uitgeverijen Nieuw Amsterdam, Wereldbibliotheek en Bas Lubberhuizen richten zich op de serieuze publieksmarkt. Nieuw Amsterdam neemt Nederlandstalige en vooral Angelsaksische literatuur, cultuur in de breedste zin, sport, crime en geschiedenis voor haar rekening met titels als Made in Europe van Pieter Steinz enTijdmeters van David Mitchell. Wereldbibliotheek heeft een breed literatuurfonds, waaronder vele klassiekers en filosofie. Grote titels zijn Jozef en zijn broers van Thomas Mann, Ripper en De Japanse minnaar van Isabel Allende.

Uitgeverij Bas Lubberhuizen richt zich vooral op Amsterdam, kunst en fotografie. Amsterdam onbewolkt is een van hun grote titels naast De witte neger van Joseph Roth, Amsterdam! van Ed van der Elsken (i.s.m. Top Notch en Lecturis), Gerard Heineken. De man, de stad en het bier van Annejet van der Zijl (i.s.m. Querido). De uitgeverijen geven ook drie tijdschriften uit: De Parelduiker en Amstelodamum en Holland maandblad.

Totaal verschijnen er jaarlijks zo’n 150 titels.

Amsterdam