Leesclubvragen 'Het purperen land'

Aanstaande zondag is de Schwob-leesclub onder leiding van Jet Steinz. De leesclubvragen die bij de roman Het purperen land horen zijn hieronder te vinden.


Discussievragen Edna Ferber Het purperen land

 

Edna Ferber (1885-1968) was een van de meest gelezen Amerikaanse schrijfsters van haar tijd. Ze was lid van de roemruchte literaire Algonquin Round Table club en won met haar roman So Big, vertaald als Het purperen land, de Pulitzer Prize.

 

Het purperen land gaat over Selina Peake, een cultureel opgevoed meisje dat na de dood van haar vader besluit onderwijzeres te worden in High Prairie, of Nieuw Holland.

 

1. Het boek begint bij Zogroot, die eigenlijk Dirk heet. Is hij ook de hoofdpersoon? Waarom wel, waarom niet? Zo niet, wie dan wel? En waarom?

 

 2. Waar ben je nieuwsgierig naar als je de opening hebt gelezen (die eindigt met de eerste regels van blz. 8). D.w.z. wat zie je als de spanningsboog, als de reden dat je dit boek wilt lezen? 

 

3. Wat is voor Selina het allerbelangrijkste. En hoe is dat zo gekomen?

 

4. Wat boeit je aan de keuzes die Selina maakt? Welke zijn in jouw ogen het meest ingrijpend? Kun je ze begrijpen, navoelen?

 

5. Kloppen haar keuzes met wat zij belangrijk vindt, of toch niet? Kun je dat uitleggen?

 

6. Hoe ligt dat voor Dirk? Wat vindt hij belangrijk en hoe klopt dat met zijn keuzes? Hoe zou dat komen?

 

7. Herken je nog iets van hun Nederlandse afkomst in de bewoners van High Prairie? Hoe vind je dat? Wat is het effect dat de schrijver ermee bereikt?

 

8. Wat is de rol van Roelf in High Prairie, voor Selina en voor het verhaal?

 

9. Wat zie jij als de belangrijkste oorzaken van Selina’s tegenslagen?

 

10. Hoe houdt Selina zich overeind en wat raakt jou daarbij?

 

11. Wat zie je als oorzaken van het latere succes van Selina’s bedrijf?

 

12. Wat zie je als oorzaken van het succes van Dirk? Wat is de rol van Mattie Swengauwers? Wat is de functie voor het verhaal van Paula? En wat doet Dallas O’Mara?

 

13. Waarom ligt Dirk ondanks zijn succes toch op blz. 318 plat op zijn buik op bed? Kun je dat uitleggen? Welke rol speelt Roelf daarbij? 

 

14. Wat is al met al de moraal van het boek? En hoe sta je daar tegenover?

 

 

Verdieping

 

15. De schrijver geeft regelmatig via een flash forward, of door een voorspelling, meteen al de latere afloop van een dramatische situatie of scene (blz. 7) (blz. 8) (blz. 20) (blz. 190)

Wat is het effect op jouw leesplezier en wat zou de bedoeling van de schrijver hiermee zijn?

 

16. Hoe gaan in Selina opvoeding, afkomst en karakter samen? Is dat altijd zo bij mensen of is hier sprake van een bewuste uitvergroting door de schrijver? Met welk doel?

 

17. Welke rol spelen de details in dit boek? De wijnrode kasjmieren japon, het bosje gedroogde bloemen, de houten met snijwerk versierde kist, de eeltige handen, de gekleurde kerkramen…

 

18. Is het karakter van Dirk geloofwaardig? Zie je hier een samengaan van opvoeding, afkomst en karakter? Welk doel zou de schrijver hebben met dit personage?

 

19. Zou je dit boek kunnen zien als een grote metafoor voor het Amerika van 1924? Wie zijn in dat geval in dit boek de founding fathers, de pioniers en de nieuwe generatie? En wat zegt dat over de opvattingen en de kijk van de schrijver?

 

20. Wat is de noodzaak van de perspectiefwissel van Selina naar Dirk op blz. 191? En hoe werkt dat voor jou als lezer?

 

21. Is dat ook de reden voor de opening en de oorspronkelijke titel (So Big)

 

22. Kortom: hoe denk je over de structuur van het verhaal? Is het feit dat het perspectief in dit verhaal steeds over de verteller loopt een oplossing voor deze structuur?

 

23. Waar lag je leesplezier?

 

24 Hoe was je nasmaak, waar dacht je nog (even of lang) over na?

 

25. Is het boek in jouw ogen gedateerd of heeft het voor jou ook vandaag nog zeggingskracht? Zo ja, op welke punten?