Alex van Warmerdam

Alex van Warmerdam (1952) is schrijver, schilder en regisseur. In 2010 won hij de Johannes Vermeer Prijs voor zijn hele oeuvre.

Johannes Vermeer Prijs 2010 naar Alex van Warmerdam
Tweede winnaar Nederlandse staatsprijs voor de kunsten

De Johannes Vermeer Prijs 2010 wordt door staatssecretaris van cultuur Halbe Zijlstra toegekend aan Alex van Warmerdam, regisseur, theatermaker, beeldend kunstenaar, acteur en schrijver. De jury heeft hem voorgedragen vanwege de hoge kwaliteit van zijn gehele oeuvre. De jury prijst Alex van Warmerdam vanwege zijn vasthoudende perfectionisme en nimmer aflatende energie, zijn onconventionele manier van werken, zijn onnavolgbare kijk op de Nederlandse cultuur en zijn manier om sociale verhoudingen op indringende, maar toch vaak ook ironische manier op scherp te zetten.

Alex van Warmerdam (Haarlem, 1952) is een veelzijdig kunstenaar. Hij regisseerde zeven speelfilms, waaronder Abel , De Noordelingen , Kleine Teun en Ober . Daarnaast was hij medeoprichter van het theatergezelschap Hauser Orkater en bracht hij theaterstukken uit voor theatergezelschap De Mexicaanse Hond. Hij schreef de roman De hand van een vreemde en de dichtbundel Van alle kanten komen ze . Veel van zijn werk als beeldend kunstenaar was recentelijk te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. Naast zijn scheppend werk treedt Van Warmerdam op de voorgrond als acteur in films en toneelstukken.

De Johannes Vermeer Prijs is een staatsprijs voor de kunsten, ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en verder te stimuleren. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 100.000 euro, vooral bestemd voor de realisatie van een speciaal project. De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle disciplines: van dans tot design, van mode tot muziek, van schilderen tot schrijven. Van Warmerdam is de tweede laureaat van de Johannes Vermeerpijs. In 2009 werd de prijs toegekend aan operaregisseur Pierre Audi.

Alex van Warmerdam (4 titels)


L' histoire kaputt

Paperback  •  Alex van Warmerdam  

€ 19,99

Het gelukzalige

Paperback  •  Alex van Warmerdam  

€ 14,99

Ik heb de wereld geschapen

Paperback  •  Alex van Warmerdam  

€ 19,95

Bij het kanaal naar links

Paperback  •  Alex van Warmerdam  

€ 12,50