Klaar

Afscheid van moeder en zoon

Dus zo voelt het om dood te gaan. Niet.
Ik heb mijn eigen dood van horen zeggen. Ik ken hem alleen als verhaal. Een man van middelbare leeftijd. Achtenvijftig jaar oud. Te jong om zomaar te sterven. Te oud om te spreken van een bloem, in de knop gebroken. Volkomen nikserige leeftijd om dood te gaan. Geen belofte meer, maar ook nog lang niet klaar. Niet voltooid. Hartinfarct. Zwaar. Niks voor jou, schreef een vriendin. Ze zette er niet bij welke ziekte ze wel bij mij vond passen.


Moeder woont in het verpleeghuis. Ze vergeet wie ze is, waar ze is, wie haar zoon is. Dan krijgt zoon, die voor haar zorgt, een hartinfarct en wordt zelf patiënt. Hij moet stoppen met roken, stoppen met drinken. Moeder en zoon, allebei overgeleverd aan de zorg van anderen. Alleen F. Starik kon dit boek schrijven, rauw, indringend, onvergetelijk.

Een indrukwekkend boek, zowel ontroerend als grappig, zowel rauw als teder. Een erfstuk waar Starik en Vrouwkje Tuinman trots op mogen zijn.Leeskost.nl
Een zeer rauw, indringend, pakkend verhaal.Indeboekenkast.nl
'Geestig, eerlijk en hartverscheurend proza'NCRV-Gids
'Hartverscheurend'Margriet
'Rauw. Indringend.'ZIN
'Openhartige miniaturen die je met prikogen doen grinniken.'VPRO Gids
''Klaar' biedt niet zozeer een moederportret, als wel een scherpe, heldere uitsnede van oer-Hollandse benauwenis'Trouw (Letter & Geest)
'Indrukwekkend en genadeloos'Het Parool

ISBN: 9789046824924 | € 20,99 | Gebonden, 288 blz. | 06-03-2019