Aanrakingen

Marc Tritsmans • Paperback

€ 19,99

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Een bundel begint met de titel. Een titel roept bepaalde verwachtingen op, zegt iets essentieels over de inhoud, of hult die juist in raadselen. Marc Tritsmans heeft zijn nieuwe bundel Aanrakingen genoemd. Het eerste waar ik aan dacht toen ik de titel las, was het lichamelijk aangeraakt worden, een van die oermenselijke behoeften waaraan bijna altijd tekort wordt gedaan. Maar omdat hier sprake is van een dichtbundel, staat het ook voor de behoefte van de dichter om zijn lezers te raken, sterker; de zekerheid hen aan te raken, hen te raken. Dat kan in de poëzie op velerlei manieren: de dichter kan zijn lezers prikkelen, irriteren, vrolijk maken, boos, enthousiast; de poëzie kan vertederen, ontroeren, enz. Hij doet dat met taal. Het medium waarmee we ons kunnen uiten, waarmee we contact leggen. Taal is ook het middel om dingen op een rijtje te zetten, en inzicht in onszelf en de wereld te krijgen. Ik vermoed dat dat de bestaansreden is van poëzie; de exactheid die wij ervan verwachten heeft denk ik te maken met het in kaart brengen van onze werkelijkheid, en de poging om zo dicht mogelijk bij de essentie van ons bestaan te komen, er aan te raken: schoonheid als datgene wat ons het meest na aan het hart ligt.

  - De Standaard

Dit boek in de pers

Poëzie over de pogingen van de mens om koste wat het kost te blijven communiceren  
De Standaard  

Wellicht heeft niemand sinds de oprichting van de Herman de Coninckprijs de winst zo verdiend als Marc Tritsmans: de man naar wie de prijs is genoemd zou ermee ingenomen zijn.’ Knack  
Knack  

Tritsmans heeft geen grote woorden nodig, maar wel sterke, herkenbare beelden, die hij in ritmische versregels vat. Daardoor verdient zijn poëzie wel degelijk de aandacht van de lezer. De mens is in zijn werk maar een tijdelijke aanwezigheid die een plaats zoekt in de natuur –Tritsmans’ geliefde biotoop, die hij prachtig kan beschrijven-, in de samenleving en bij uitbreiding in de tijd. Een groot besef van nietigheid is daarvan het resultaat.  
COBRA.BE  


Details:

TitelAanrakingen
Auteur(s)Marc Tritsmans
UitgeverijNieuw Amsterdam
ISBN9789046818589
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's64
Verschijningsdatum
Afmetingen200 x 150 x 8 mm.
Gewicht133 gr.