Mug

Bart Knols • Paperback

€ 16,99

Tijdelijk niet voorradig

Reserveer

Mug is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Jeukende bulten en slapeloze nachten. Muggen drijven menigeen tot wanhoop. En met het speeksel dat ze tijdens een bloedmaaltijd injecteren, kunnen ze levensbedreigende ziekten overbrengen. Het veranderende klimaat en de toenemende globalisering zorgen ervoor dat ook Nederland zich in de toekomst moet wapenen tegen invasies van nieuwe muggensoorten en tropische aandoeningen.

In Mug duikt entomoloog Bart Knols in de fascinerende en genadeloze wereld van deze bloedzuigers. Hij beschrijft hoe muggen het verloop van de wereldgeschiedenis hebben bepaald, hoe onderzoekers ontdekten welke rol muggen spelen bij ziekteoverdracht, en hoe de wetenschap naarstig zoekt naar nieuwe bestrijdingsmethoden: van klamboes en schimmels tot genetische modificatie en sterilisatie van mannetjesmuggen met behulp van radioactieve straling.

Mug beantwoordt muggenvragen als: beschermt het eten van knoflook of het drinken van bier tegen muggen? En waarom wordt de een altijd gebeten en de ander nooit? Knols beschrijft ook zijn eigen onderzoek waarin hij ontdekte dat Afrikaanse malariamuggen verzot zijn op zweetvoeten en het aroma van Limburgse kaas. Een ontdekking waarvoor hij in 2006 de Ig Nobelprijs ontving. Ook zijn onbegrip over de bureaucratie en laksheid bij overheidsinstanties om muggen te bestrijden, zowel in Nederland als in ontwikkelingslanden, komt ter sprake.

  - De Volkskrant

Dit boek in de pers

Als we maximaal 5 sterren aan een boek zouden kunnen toekennen, dan verdient Mug er minstens vijf.  
De Volkskrant  

Knols houdt zich al twintig jaar bezig met muggen. [...] In zijn boek beschrijft hij de fascinerende levensloop van de mug.  
Trouw  

Voor al wie soms een nachtje wakend doorbrengt omdat er een mug in de slaapkamer zit, schreef Bart Knols het ideale boek.  
De Morgen  

Kaas en zweetvoeten: een briljante ingeving.  
Quest  

Het boek bevat veel deskundige informatie, maar is zo losjes en prettig geschreven, dat ook leken het boek met gemak en zelfs met genoegen kunnen lezen. Tussen alle waarschuwingen en verontrustende berichten door, vertelt Knols onderhoudende verhalen en getuigt hij van relativeringsvermogen en humor.  
Nederlands Dagblad  

Meeslepend en fel verhaalt Knols over de gevaren van de mug en over de geslaagde en minder geslaagde pogingen om het insect uit te roeien.  
NRC HANDELSBLAD  


Details:

TitelMug
Auteur(s)Bart Knols
UitgeverijNieuw Amsterdam
ISBN9789046806548
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's255
Verschijningsdatum
Afmetingen211 x 142 x 24 mm.
Gewicht377 gr.