Joop van Riessen

Joop van Riessen

Joop van Riessen werkte van 1965 tot 2004 bij de Amsterdamse politie. Daarna werd hij adviseur bij het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement in Den Haag. Vanaf 2008 leidt hij zijn eigen onderneming: Joop van Riessen, Communicatie & Advies.

Lees meer over Joop van Riessen op zijn website www.joopvanriessen.nl

In hoeverre is uw nieuwe roman Vergelding een realistische afspiegeling van de grootstedelijke misdaadbestrijding?

Eindeloos geduld, teleurstelling en soms wanhoop, maar ook doorzettingsvermogen creativiteit en gewoon geluk zijn beschreven zoals ze in het echte recherchewerk voorkomen.Vergelding laat het echte vakwerk van de recherche zien, iets wat voor burgers vaak niet zichtbaar is.

Maakte u tijdens uw loopbaan bij de politie vaak dingen mee, waarvan u dacht: hierover moet een boek geschreven worden?

Politiewerk gaat vaak over de dagelijkse kleine zorgen van mensen. Als je die belevenissen elke dag opschrijft, kun je daar later boeken over vol schrijven. Echte grote zaken, waard om opgeschreven te worden, komen sporadisch voor. Corruptiebestrijding aan de Warmoesstraat en de IRT affaire zijn daar voorbeelden van.

Waarom heeft u gekozen voor een vrouw als hoofdpersoon in Uw boek?

Schrijven over een vrouw als hoofdpersoon leek me een uitdaging. Tevens wilde ik alle schijn vermijden dat ikzelf de hoofdpersoon zou zijn. Het is dus geen biografie Met uitzondering van enkele namen van rechercheurs is Vergelding geheel ontsproten aan mijn fantasie.